Cautarea vocala reprezinta o tehnologie care le ofera utilizatorilor posibilitatea de a cauta o informatie folosindu-si vocea. Desi acest instrument nu este unul nou, aceasta modalitate de cautare devine din ce in ce mai folosita si necesara pentru o optimizare SEO corecta si eficienta.
Telefoanele mobile sunt mai utilizate mult mai frecvent decat alte dispozitive precum desktop sau tableta. Odata cu aceasta practica, smatphoneurile implica schimbari in domeniul optimizarii si al cautarilor. Avansam rapid intr-o lume in care utilizatorii folosesc functia de cautare vocala din ce in ce mai des, iar platformele sunt nevoite sa tina pasul. Astfel, este recomandat ca toate magazinele online si websiteurile sa adapteze optimizarea SEO si pentru modul de cautare vocala.
Este indicat sa incepeti adaptarea siteului la noile tendinte deoarece aceasta practica vine cu multiple beneficii precum o mai buna indexare si acces la o noua plaja de clieni. Optimizarea pentru cautarea vocala va poate ajuta sa ocupati o pozitie mult mai buna in fata competitorilor dumneavoastra si sa aveti acces la clienti noi.
De aceea este important sa profitati inca de la inceput de aceasta tranzitie catre cautarea vocala. Pentru a va ajuta sa intelegeti cat mai bine ce presupune acest procedeu, am construit o lista de pasi pe care va recomandam sa ii luati in considerare atunci cand aveti in plan dezvoltarea acest tip de optimizare SEO.
Pozitionarea afacerii pentru cautarea vocala
Setati un plan de actiune
Deoarece volumul cautarilor vocale a inregistrat o crestere majora, va recomandam sa acordati atentie acestui fenomen si sa incepeti adaptarea businessului. Pentru a realiza acest lucru, aveti nevoie de o strategie bine pusa la punct, care sa inglobeze atat schimbarile prezente in domeniul cautarilor vocale, dar si pe cele viitoare.
In primul rand, este recomandat sa reevaluati toate cuvintele cheie necesare, continutul disponibil pe site si sa preintampinati posibile nevoi. Dupa ce ati dezvoltat o astfel de strategie, este indicat sa incepeti producerea unui nou tip de continut, care sa se alienieze noilor planuri.
Listati-va afacerea online
Daca detineti o afacere locala, este ideal ca aceasta sa fie listata. Exista mai multe modalitati prin care va pregatiti afacerea pentru cautarea vocala, iar listarea ei este una dintre ele. Telefoanele de tip smartphone folosesc asistenti vocali precum Google Assistant pentru Android sau Siri pentru gama de produse Apple.
Spre deosebire de modul de cautare traditional, efectuat pe Google, unde utilizatorul introduce termenii cheie, cautarea vocala functioneaza intr-un mod diferit. Asistentii virtuali nu pot afisa rezultate atunci cand vine vorba despre o afacere locala, ci doar listeaza businessul.
Cautati cuvinte cheie potrivite
Atunci cand setati noile cuvinte cheie este necesar sa aveti in vedere ca utilizatorii nu vor introduce cuvinte relevante in campul de cautare, ci vor face cautarea folosindu vocea. Astfel, numarul de cuvinte cheie este mai mare, iar acest aspect este conectat direct la modalitatea in care utilizatorii comunica pe cale orala.
In loc sa targetati cuvinte precum „tort de fructe de padure”, este ideal sa va mutati focusul pe sintagme mai lungi precum „unde gasesc o cofetarie care realizeaza un tort de fructe de padure bun?”.
In cazul in care nu reusiti sa reperati cuvintele cheie potrivite pentru cautarea vocala si considerati ca aveti nevoie de ajutor, echipa AZUVO va sta la dispozitie si va ajuta sa cu o optimizare SEO eficienta pentru cautarile vocale.
Optimizati pentru cautari locale
Dupa ce v-ati listat afacerea si ati generat continut relevant, este necesar sa optimizati listarile si continutul pentru cautarile locale. Majoritatea cautarilor vocale contin si locatii pe care utilizatorul doreste sa le viziteze. De exemplu, puteti folosi „cel mai bun fast food din Bucuresti” sau „restaurante fast food in Bucuresti”.
Cum optimizati siteul pentru cautarea vocala SEO
Reduceti timpul de incarcare al paginii
Unul dintre cei mai importanti factori in optimizarea SEO este reprezentat de viteza de incarcare a siteului. Daca acesta se incarca prea lent, rankingul este mic, drept urmare platforma nu se afla in topul cautarilor.
Conform studiilor, websiteurile simple, usor de navigat, cu continut dispus corect, au un rank mult mai bun pe primele pagini in SERP. Acelasi studiu arata ca Google (si toate motoarele de cautare) favorizeaza platformele care se incarca cat se poate de rapid.
Cuvintele cheie lungi
Desi aceasta nu este neaparat o practica populara pentru indexarea SEO, cuvintele cheie formate din mai multi termeni reprezinta unul dintre cele mai eficiente moduri de indexare online, mai ales atunci cand va doriti sa optimizati siteul pentru cautarea vocala.
Aceasta tehnica este benefica din doua puncte de vedere deoarece ajuta la o mai buna indexare. In primul rand, cautarile vocale sunt realizate folosind mai multe cuvinte decat cautarile traditionale. In al doilea rand, atat Siri, cat si Google Assistent sunt programati sa ofere rezultate de tip raspuns pentru toate cautarile efectuate. De asemenea, utilizarea cuvintelor cheie mai lungi ajuta la optimizarea pentru sectiunile snippet si plaseaza aticolele cat mai sus in cautari.
Targetati intrebarile audientei dumneavoastra
Cele mai multe dintre cautarile vocale iau forma unor intrebari. Incercati sa preintampinati intrebarile pe care utilizatorii le adreseaza asistentilor virtuali precum Alexa, Siri sau Google Assistant. Dupa ce ati identificat cele mai utilizate intrebari, asigurati-va ca pe site-ul dumneavoastra se regaseste raspunsul la acestea.
Creati continut dedicat pentru cautarile vocale
Asigurati-va ca ati redactat continut specific pentru acest tip de cautari. Asistentii virtuali vor citi aceste articole, motiv pentru care este recomandat sa utilizati cuvinte uzuale simple, iar continutul sa fie usor de parcurs.
Creati content local
Daca afacerea dumneavoastra este disponibila doar intr-o locatie, va recomandam sa redactati continut specific, care sa preintampine intrebarile si nevoile oamenilor care se afla in aceasta zona. Aceasta tactica ajuta la o mai buna optimizare SEO pentru cautarile vocale. Insa, construirea unui continut ce targeteaza persoane ce nu se afla in apropiere poate reprezenta o tehnica folositoare pentru optimizarea SEO.
Experienta utilizatorului (UI) este foarte importanta
Spre deosebire de SERP, cautarile vocale se focuseaza pe un singur website. Asigurati-va ca asistentul vocal poate accesa cu rapiditate toate informatiile de care are nevoie. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, magazinul online sau web siteul dumneavoastra necesita un design responsive, incarcare rapida si securizare HTTPS.
Structurati eficient continutul
Un studiu arata ca 40% dintre raspunsurile oferite de Google au reprezentat informatii continute de Google Snippet. De cele mai multe ori, acestea sunt scurte si ofera un rezumat al informatiei. De asemenea, este afisat si un link furnizat de websiteul sursa.
Nu va bazati doar pe optimizarea SEO traditionala
In momentul in care incepeti redactarea continutului pentru cautarea vocala si utilizati SEO in modul traditional, aveti mai multe sanse sa obtineti o indexare mai buna. Platformele care au un engagement mare, rank si autoritate buna sunt mai relevante pentru cautarea vocala.
Concluzii
Cautarea vocala devine un instrument din ce in ce mai folosit de catre utilizatorii care isi doresc sa afle informatii pe internet. Daca va doriti ca afacerea dumneavoastra sa aiba mai multe sanse sa ajunga sau sa ramana in topul cautarilor, optimizarea SEO pentru cautarea vocala este recomandata.